sobota 6. septembra 2014

Recenzia: CLUEDO - kartová verzia

Kartová verzia hry CLUEDO je veľmi zaujímavá hra. Každý hráč predstavuje jedného detektíva, ktorý sa snaží vyriešiť vraždu. Musíte vypátrať vraha, miesto vraždyvražednú zbraň. Všetci hráči hrajú proti sebe.

Ako hráč – detektív máte na výber medzi štyrmi balíčkami kariet, ktoré sú úplne identické svojim obsahom. Balíčky sa od seba odlišujú iba malým znakom na spodku kariet – lupa, klobúk, fotoaparátodtlačok prsta.

Skutočný vrah, miesto vraždy a vražedná zbraň je vyberaná náhodne so špeciálneho balíčku (oranžového). Tri karty sa teda vyberú a dajú bokom, ostatné sa spolu zamiešajú a následne po 3 rozdajú detektívom. Oranžové karty, ktoré máte na ruke vám teda napovedajú, kto zločin nespáchal, kde sa vražda neodohrala a ktorou zbraňou sa nezabíjalo. Aby ste ale všetky karty nesúvisiace s vraždou mohli vylúčiť, musíte sa ľubovoľného hráča pýtať napr.:

„Máš Vŕbu alebo pištoľ?“

Pýtate sa teda na podozrivého a vražednú zbraň. V prípade kladnej odpovede vám opýtaný ukáže kartu, ktorú má. Pokiaľ ste uhádli obe karty, váš súper vám stále môže ukázať iba jednu, čiže nie je povinný ukázať vám druhú kartu. Pokiaľ ste ale netrafili ani jednu kartu na ruke vášho súpera, jeho odpoveď bude:

„Nemôžem ti pomôcť.“

Váš tip na vraha, miesto vraždy a vražednú zbraň môžete kedykoľvek vysloviť tak, že tri karty položíte vedľa skutočných kariet zločinu. Karty skutočného zločinu si pozriete a pokiaľ bol váš typ správny tak ste víťazom ale pokiaľ ste neuhádli čo i len jednu vec, do konca hry už tipovať nesmiete, vašou jedinou úlohou je len odpovedať na otázky ostatných detektívov.


V kartovej verzii hry Cluedo veľmi záleží na šikovnosti a pozorovacích schopnostiach hráča, bez ktorých sa táto hra nezaobíde.

Zuzana :)

Otvorili sme brány nášho klubu 5.9.2014

Brány nášho klubu sme tradične otvárali v piatok poobede ako inak na plavárni v mestskej obývačke. Spočiatku nás v klube bolo pomenej, ale postupne sme sa rozrástli a mohli sme si zahrať hry na ktoré sme sa tešili skoro celé leto. Marek už dlhodobo pripravoval D&D a vytváral postavy pre pripravované dobrodružstvo, tak sme sa rozhodli, že pri otvorení klubu si zahráme úvodnú hru.

Otváracou hrou sa stala kartová verzia hry CLUEDO, ktorej krátku recenziu vám čoskoro prinesieme. Kartová hra CLUEDO je každopádne zameraná na šikovnosť a pozornosť každého hráča, ktorý si musí všímať rôzne nápovedy. Dôležité v hre je aj počúvať ostatných hráčov, všímať si na čo sa pýtajú, no na druhej strane si musia dať pozor, aby ich protihráč neoklamal. Svoj tip o ktorom si myslia, že je správny a že uhádli postavu vraha, vražednej zbrane a miesta vraždy môžu kedykoľvek vysloviť, avšak niekedy sa trafíte, inokedy netrafíte nič alebo sa pomýlite v jednom z menovaných bodov.
 

Za druhú sme si zvolili hru s názvom MILOSTNÝ DOPIS. Je to veľmi rýchla a zábavná hra, ktorej cieľom je, aby vám na ruke zostala aspoň jedna karta. Vyhráva teda ten hráč, ktorý ako posledný na ruke bude mať karty resp. kartu. Hra je rovnako založená sa šikovnosti hráča a niekedy sa vám zídu aj pozorovacie schopnosti, ale myslím si, že veľká časť hry je založená na šťastí.


Keďže u nás v klube je hra BANG! tradičná, ani v deň otvorenia klubu nemohla táto hra chýbať. Hrali sme ju nielen pre zábavu, ale i preto, že sme si potrebovali spravodlivo vybrať postavy do pripravovanej hry D&D a mohli sme tak začať našu dobrodružnú cestu neprebádaným svetom.  


FOTKY Z OTVORENIA KLUBU:

Z hrania Bang!








D&D










Mapa D&D



streda 3. septembra 2014

D&D v klube - dlhá cesta s neistým koncom

Ako som už dávnejšie zistil pripraviť dračák je ťažšie jak sa zdá. Už asi rok som básnil o tom, že hej mohli by sme začať hrať (a raz sme aj hrali), ale vytvoriť postavy pre hráčov je niekedy dosť náročné. Konečne sa k tomu dostávam a tak som sa rozhodol, že sa s Vami podelím o informácie (časom budú pribúdať ďalšie tak "stay tuned".

Pôjde o Eberronskú (nemýliť s Ereborom z Hobita) so 4-člennou družinou, ktorú Vám predstavím v skratke ako prvú.

1. Prvou postavou bude žena, teda skôr slečna, elfka, z Junglou posiateho kontinentu Aerenal, ktorý je osídlený takmer úplne elfami. A všetci uctievajú predkov, ktorí im vládnu a boli po smrti oživený pozitívnou energiou. Vlastným menom Vylae, ale všetci ju nazývajú Shade - rýchla, útočiaca z tieňov a veľmi dobrý scout. To všetko vďaka tomu, že si za povolanie vybrala Spellthiefa, magicky nadaného zlodeja ktorého baví svojim obetiam kradnúť kúzla a využiť ich proti nim.

2. Druhým hrdinom je trpaslík. Crusader bojujúci za česť pochádzajúci z nádherného kraja Mror Holds. Statný, i keď trošku nižšieho vzrastu (kto by to bol povedal). Oháňajúc sa bojovou sekerou a štítom sa za neho nemusí báť postaviť hocijaký spoločník a vie, že sa môže cítiť v bezpečí.

3. Do tretice sa do našej družiny pridá půlčík, hobbit, halfling z Talentských plání. Teda aby som bol presný  půlčica, hobbitka pochádzajúca z nómádskych kmeňov, ktoré miesto koní chytajú a trénujú dinosaury. Vybavená lukom a presnou muškou je postrachom každého bojiska a hlavne všetkých mechanických nepriateľov (Constructs). ktorých z duše nenávidí, keďže ju odtrhli od jej milovaného Pazúra, dinosaura s ktorým vyrastala.


4. Štvrtý člen je nepochybne rasou, ktorá nesmie v žiadnom príbehu chýbať - je to človek. Mág, ktorý strávil dlhé roky štúdiom na univerzite v Sharne, meste veží. Vyzbrojený jasnou mysľou a s nekonečnou chuťou už konečne vyraziť do sveta a niečo dokázať. Skúšaný mestom a s množstvom konexií sa teda vydáva na cestu, ktorá ho možno spolu s ostatnými 3 členmi zavedie až do tých najtemnejších zákutí celého Eberronu.



Tak to by boli naši 4 hrdinovia. Už mi len držte palce nech im stihnem zajtra napísať staty keďže dobrodružstvo už je pripravené a môžme začať. Teším sa na Vás v piatok...