sobota 6. septembra 2014

Recenzia: CLUEDO - kartová verzia

Kartová verzia hry CLUEDO je veľmi zaujímavá hra. Každý hráč predstavuje jedného detektíva, ktorý sa snaží vyriešiť vraždu. Musíte vypátrať vraha, miesto vraždyvražednú zbraň. Všetci hráči hrajú proti sebe.

Ako hráč – detektív máte na výber medzi štyrmi balíčkami kariet, ktoré sú úplne identické svojim obsahom. Balíčky sa od seba odlišujú iba malým znakom na spodku kariet – lupa, klobúk, fotoaparátodtlačok prsta.

Skutočný vrah, miesto vraždy a vražedná zbraň je vyberaná náhodne so špeciálneho balíčku (oranžového). Tri karty sa teda vyberú a dajú bokom, ostatné sa spolu zamiešajú a následne po 3 rozdajú detektívom. Oranžové karty, ktoré máte na ruke vám teda napovedajú, kto zločin nespáchal, kde sa vražda neodohrala a ktorou zbraňou sa nezabíjalo. Aby ste ale všetky karty nesúvisiace s vraždou mohli vylúčiť, musíte sa ľubovoľného hráča pýtať napr.:

„Máš Vŕbu alebo pištoľ?“

Pýtate sa teda na podozrivého a vražednú zbraň. V prípade kladnej odpovede vám opýtaný ukáže kartu, ktorú má. Pokiaľ ste uhádli obe karty, váš súper vám stále môže ukázať iba jednu, čiže nie je povinný ukázať vám druhú kartu. Pokiaľ ste ale netrafili ani jednu kartu na ruke vášho súpera, jeho odpoveď bude:

„Nemôžem ti pomôcť.“

Váš tip na vraha, miesto vraždy a vražednú zbraň môžete kedykoľvek vysloviť tak, že tri karty položíte vedľa skutočných kariet zločinu. Karty skutočného zločinu si pozriete a pokiaľ bol váš typ správny tak ste víťazom ale pokiaľ ste neuhádli čo i len jednu vec, do konca hry už tipovať nesmiete, vašou jedinou úlohou je len odpovedať na otázky ostatných detektívov.


V kartovej verzii hry Cluedo veľmi záleží na šikovnosti a pozorovacích schopnostiach hráča, bez ktorých sa táto hra nezaobíde.

Zuzana :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára