streda 29. októbra 2014

Predstavujeme Game of Thrones LCG

Už to bude nejaký čas čo rozmýšľam nad nejakou tou kartovou hrou, ktorá by nahradila staré Magic-y, Yu-Gi-Oh!, či Pokémonov. Ako som už v jednom z prvých článkov (nájdete tu) na našom webe celému systému CCG (collective card game), veľmi ma potešilo, keď som objavil Living Card Games (LCG), Netrunner, Pán prsteňov, či práve v tomto článku popisovaný Game of Thrones. Hry neobsahujú žiadne "random" boostre, ale pravidelne vzchádzajúce rozšírenia obsahujú vždy presne stanovené karty, každú v 3 kusoch (čo je maximum kopií v jednom balíčku pri hraní). Poďme sa teda pozrieť práve na Game of Thrones (ďalej len GoT)...


V tejto hre na seba každý hráč berie úlohu jedného z veľkých rodov Westerosu v boji o železný trón. Robí tak za pomoci postáv, lokácií, rôzneho vybavenia či udalostí ktoré dobre poznáte či už z kníh alebo seriálu. Na rozdiel od ostatných kartových hier tohoto typu GoT môže byť hrané okrem klasickej hry 1v1 (joust) aj v 3 či 4 hráčoch (melee), pričom každý je buď sám za seba alebo má spojenca a hrá sa 2v2.

Hra vo viac hráčov dostáva úpne nový rozmer, keďže na scénu nastupuje vyjednávanie, dohody, a samozrejme čo by to bolo za hru o tróny, keby sa dohody neporušovali, neboli by žiadne "backstabby" a podobne. V Melee-čku sa dostanú ku slovu aj rôzne tituly, ktoré hráčom prinášaju rôzne bonusy nad ich súpermi ako aj dočasné spojenectvá.

Designéry prišli s niekoľkými zaujímavými inováciami (aspoň pre mňa, ak sa objavili už v iných hrách prosím neukameňujte ma :) ), hlavne rozdelenie characterov do 3 kategórií (ikoniek) - military, intrigue a power. Každý charakter môže mať niekoľko z týchto ikoniek alebo žiadnu a každá korešponduje s typom útoku, ktorý môžete vykonať. Military útoky sú na zabitie súperových charakterov, cez Intrigue sa mu snažíte vyhodiť karty  z ruky a Power challenge vám dovoluje premiesniť (power) tokeny z jeho karty rodu na váš rod. Tieto power tokeny sú v podstate to o čo vám ide celý čas. Kto ich totiž nazbiera 15 vyhráva a usadne na železný trón (aspoň na chvílu, kým sa nezačne ďalší boj ;) ).

Hra prináša pomerne veľkú rozmanitosť v podobe možných balíčkov keďže máte na výber zo 6 rodov (Stark, Martell, Lanister, Greyjoy, Baratheon, Targaryen), každý s focusom na iný typ útoku a stratégiou, plus sa dá vytvoriť niekoľko "neutrálnych" balíčkov ako Night Watch, Wildlings a podobne. V súčasnosti je card pool akolo 2000 kariet a neustále sa zväčšuje ale aspoň vždy viete, v ktorom hladať tú kartu, ktorú potrebujete.

Ak si chcete hru vyskúšať radi vás uvítame u nás v klube. Tešíme sa na Vás :)
  

pondelok 27. októbra 2014

Piatkové hranie a naše zapojenie sa do súťaže

V rámci nášho piatkového hrania sme si na rozcvičku zahrali Room 25, v ktorej skutočne neviete kto je dobrý a kto zlý a preto môžete umrieť rukou vlastného spojenca :D.

Room 25


Nekôr si chlapci zahrali Civilizáciu, kde sa zvyšok osadenstva oddelil a išli hrať Vládcov Tokia. Po nekonečne dlhej hre  Civilázia si ešte zahrali hru Game of Thrones. :)
Civilizácia



O tom ako sme sa zapojili do súťaže:

Na jednej FB stránke bola možnosť zapojiť sa do súťaže o pár spoločenských hier, tak som zorganizovala menšiu akciu, nech sa teda aj naši členovia klubu zapoja. Nakoniec sme sa zapojili štyria.

Podmienky sa zapojenie do súťaže boli jednoduché: Pošlite nám fotku vás a vašej obľúbenej hry. Štyria z nás sa odfotili a zapojili do súťaže.

Tu sú naše súťažné fotky:
Marek s hrou Game of Thrones

Zuzka s hrou Bang!

Mirči s hrou Moreplavci

Vika s hrou Room 25

V súťaží sa nám podarilo vyhrať jednu hru, síce pre menšie deti ale i tak poteší a tak sa v našom klube môžete tešiť na hru Speed Cups . :)

Zuzana :)

Speed Cups 2

Ako som už v jednom staršom článku spomínala, v klube sme sa zapojili do súťaže s ihryskom.sk a podarilo sa nám vyhrať jednu hru Speed Cups 2.
Najvtipnejšie na denšnom ráne bolo, že keď vstanete, skontrolujete si emaily tak vám príde email o doručení zásielky kuriérom. Poviete si, písali pred hodinou, ešte mám čas a ani nestihnete poriadne vstať z postele už vám zvoní kuriér s balíčkom v ruke. Týmto chcem veľmi pekne poďakovať ihrysku za ich expresné doručenie balíčka. :)


Balíček prišiel väčší ako som očákavala, ale potešil ma veľmi, lebo na hru som sa nesmierne tešila. Po vybalení hry z balíka sa objavila skutočne maličká, taká až "kabelková" hra, prázdny priestor v balíku bol vyplnení ochrannou fóliou, aby sa hra nepoškodila. Veľmi ma prekvapilo, že balíček bol poistený sumou 20€. Takže ďalšie významné + pre ihrysko. Jediné mínus, čo by som spomenula je, že hra má pravidlá iba v nemčine, ale keďže hra má jednoduché pravidlá, nie je s tým žiadny problém. :)

O čom hra Speed Cups 2 je a ako vyzerá?

Hra Speed Cups 2 je samostatne hrateľné rozšírenie pre dvoch. Hra je určená pre deti od 6 rokov a je zameraná na postreh hráčov. Určite je vhodná pre deti, ktoré sa naučia poriadne rozoznávať farby a zlepšia si svoj postreh.
V balení sa nachádza 10 pohárikov vo farbách - 2x červená, 2x modrá, 2x zelená, 2x žltá a 2x čierna. Z každej farby  jeden pohárik ide jednému hráčovi. Podľa obrázku na kartách tieto poháriky musíte usporiadať na seba alebo vedľa seba rýchlejšie ako váš súper. 

Veľkosť hry v porovnaní s mojou rukou
Poháriky

Karty

Karty
Tento článok bol uverejnený aj na samotnej FB stránke ihryska.sk :) Ďakujeme.

Zuzana :)

Trnavský denník #3: Kráľovské rošády a Bang!



Naše ďalšie hranie sa tentokrát nieslo v duchu nových hier - Kráľovských rošád a Bangu!. Áno Bangu! takže to znamená, že mám konečne obalené v ochrannom obale karty, čo samozrejme prináša ďalšie zaujímavé momenty počas hrania, keď zle poukladáte karty na kopu a oni sa vám na sklenenom stole šmýkajú. 

Najťažšie na celom hraní je vysvetľovanie pravidiel. To býva v mnohých prípadoch dosť zdĺhavé a únavné. A také presne bolo vysvetľovanie pravidiel Bangu! a jeho rozšírení ako pre mňa, tak i pre ľudí, ktorým som sa snažila vysvetliť skutočne všetko a na nič nezabudnúť. Ako však býva zvykom, nespomeniete si v tej rýchlosti na všetko a niektoré veci dovysvetľujete počas hrania. Ja mám také vysvetľovanie aj tak najradšej.  
Môj názor je aj tak, že hru si treba zahrať nejakých 2 či 3krát, kým porozumiete všetkým pravidlám a prídete jej na chuť. Samozrejme ale, nie každá hra baví každého no hre by ste mali dať šancu. 
V našom Bangu! sme hrali v tomto zložení : šerif, 2 banditi a jeden odpadlík. V hre napokon zvíťazil odpadlík, ktorý dokonca vystrieľal všetkých protihráčov. Šerif sa tiež statočne držal, spočiatku aj pomáhal v zabíjaní banditov, ale smrteľnú ranu nebol schopný dať. 

Druhú hru o čosi menej náročnú na pravidlá i čas hrania hru sme si zahrali Kráľovské rošády. Tá nás skutočne chytila a ani sme si neuvedomili a dve hodiny boli zrazu preč. Kráľovské rošády sú  ale hra v ktorej je neustále potrebné taktizovať, sledovať záujmy protihráčov a snažiť sa im ich prekaziť a jednoznačne ich nenechať vyhrať. Preto sa niekedy protihráči bijú aj o dosť nepodstatné karty. Čo už, veď z boja treba vychádzať s hrdosťou a vztýčenou hlavou, aj keď je tu možnosť, že prehráte. 

Takéto bolo umiestnenie v našich dvoch hrách:

Prehľad hry Kráľovské rošády
Meno hráča
Richard Vé
Zuzana
Richard eŠ
Katka
Umiestnenie hráčov v jednotlivých hrách
3.miesto

16 bodov
4.miesto

15 bodov
2.miesto

20 bodov
1.miesto

21 bodov

1.miesto

36 bodov
4.miesto

14 bodov
2.miesto

24 bodov
3.miesto

17 bodov

Fotky z hrania Kráľovských rošád:









Tešíme sa na ďalšie hranie a zároveň dúfame, že sa budeme hru od hry zlepšovať a tým napredovať, prehĺbime si našu znalosť pravidiel a hry teda budú môcť byť plynulejšie a rýchlejšie. Takisto snáď nám na hranie pribudne viac hier, zatiaľ si však určite vystačíme s Osadníkmi z Katanu, Antimonopolmi, Bangom! a Kráľovskými rošádami a raz si možno spolu zahráme aj Citadelu. :)

Zuzana :)

streda 22. októbra 2014

Halloweenske hranie


Čo by ste povedali na to, kedy najbližšie hranie v klube pripadlo na najstrašidelnejší deň v roku??? Prišli by ste sa pozrieť?

Týmto Vás pozývame na naše Halloweenske hranie v klube, ktoré sa uskutoční dňa 31.októbra 2014 o 15. hodine v mestskej obývačke v Žiari nad Hronom.

Čo sa bude diať??? Okrem klasických hier si zahráme aj niečo poriadne strašidelné.
Masky sú samozrejme vítané a možno sa o ôsmej aj niekam presunieme a budeme pokračovať v hraní až do noci :)


Trnavský denník #2: Antimonopoly


Prinášam iba kratučkú správu o tom, ako sme hrali Antimonopoly, ktoré sa nám kvôli dĺžke hrania ani len nepodarilo dohrať!

Ďalšie dni som sa rozhodla, že by sme už nemuseli po večeroch hrať len Osadníkov z Katanu, ale mohli by sme si zahrať aj niečo nové. Keďže chalani mali Antimonopoly rozhodli sme sa zahrať si tie. Ja som monopoly nehrala ani raz, takže toto bola moja premiéra. Vždy som totiž hrávala Dostihy a sázky.

Princíp hry Antimonopoly je teda veľmi podobný princípu v Dostihách a sázkach. Hru sme hrali štyria a bola rovnako nekončená ako v Dostihoch, takže sme ju ani nedohrali :D. Hráte za monopolistov a konkurentov a snažíte sa skupovaním políčok vytvoriť, čo najvyšší zisk. Ja som bola posledným hráčom na rade a musím za seba povedať, že veľmi ťažko sa mi prežívalo hneď už len prvé kolo, keďže moji protihráči pokupovali polia na ktoré som ja skákala, ale nakoniec som sa z mojej finančnej krízy dostala a nebola som najchudobnejšia :D. Napriek tomu, že v hre sa nachádzali dvaja monopolisti a dvaja konkurenti, každý hráč hrá sám za seba. 

Herná plocha



Ďalšia hra, ktorú by sme si mohli už čoskoro zahrať sú Kráľovské rošády.

Zuzana :)

pondelok 20. októbra 2014

Trnavský denník #1: Úvod s Osadníkmi





Nakoľko náš klub funguje len každý druhý týždeň, rozhodla som sa založiť rubriku „Trnavský denník“, pretože študujem v Trnave a aj tu si občas zahráme nejaké tie spoločenské hry. Trnavský denník bude fungovať vždy ako záznam z akcie s pár fotkami a informáciami o hrách, ktoré sme hrali, o dosiahnutom skóre jednotlivých hráčov. Táto rubrika žiaľ nebude pravidelne vychádzať ale dúfam, že sa Vám zapáči.

Prvou hrou, ktorú sme v Trnave hrali boli tradičný Osadníci z Katanu. Hrali sme základnú verziu Osadníkov. Pravidlá som vysvetlila najlepšie ako som vedela. Za večer sme odohrali dve veľmi vyrovnané hry, ktoré každý jeden hráč aj patrične prežíval, či už v radosti alebo absolútnom hneve. Hry boli nesmierne napínavé, všetci sme bojovali o svoje posledné body, tie ktoré rozhodovali hru. 

V druhej hre bola mapa rozložená, ako sme všetci tvrdili "nerovnomerne" no napriek tomu, sme sa v hre nielen dobre orientovali, ale aj sme mali napriek nízkym číslam na obsadených poliach a "zákonu schválnosti" veľa surovín na ruke. Štatistika ani v týchto hrách nepreukázala svoju silu, keďže čísla 6 a 8 padali minimálne, veľmi pekne padali čísla v prvej hre 4,9,10 a v druhej hre 5,9,10.

Prehľad hry
Meno hráča
Richard Vé
Zuzana
Richard eŠ
Katka
Umiestnenie hráčov v jednotlivých hrách
2.miesto
1.miesto
4.miesto
3.miesto

2.miesto
1.miesto
3.miesto
x

Herná plocha

Richard Vé

Richard eŠ





Katka




V budúcnosti by som si chcela zahrať BANG! aj s rozšíreniami, avšak musím kúpiť zvyšné ochranné obaly na karty. :)


Zuzana :)