nedeľa 31. augusta 2014

Septembrové otvorenie klubu!



Presne tak!!! Sme späť!!!

5.9.2014 (t.j. piatok) otvárame "brány" nášho klubu v mestskej obývačke v Žiari nad Hronom a tešíme sa na Vašu návštevu. Hrať budeme klasicky od 15. hodiny do 20 hodiny.

V klube Vás samozrejme budú čakať nachystané hry, takže si môžete zahrať čokoľvek z našej ponuky. :)

Váš klub spoločenských hier D20.


Nová webová stránka klubu - krátky oznam

V klube sme sa rozhodli, že založíme novú webovú stránku nášho klubu. Tak sa aj stalo. Nemusíte sa však báť, pretože všetky články z pôvodného webu sme premiestnili na tento nás nový web, aby nik nebol ukrátení. :) Dúfam, že sa Vám náš nový web bude páčiť a budete ho pravidelne navštevovať.

Váš klub spoločenských hier D20.



Ukážka hrania D&D – Acquisition incorporated

Jedného dňa vznikol nápad, aby známe osobnosti, v ktorých drieme malý nerd začali podcast, kde hrali Dungeons and Dragons, najznámejšiu hru na hrdinov súčasnosti. Bola to obrovská sranda, ale všetko sa ešte zlepšilo keď na PAX-e (Penny arcade expo) 2010 spravili video, ktoré Vám teraz prinášame. Niečo podobné nás čaká už v septembri, kedy Vám plánujeme priniesť pravidelné hranie tohto žánru hier. Dúfame, že sa Vám bude páčiť príbeh tejto skupiny hráčov. Je síce v angličtine, ale to hádam vadiť nebude.
UPOZORNENIE: Video môže obsahovať slová, vety a vtipy nevhodné pre maloletého diváka




Posledné stretnutie pred letnou sezónou – 21.6.2013

Človek by si bol pomyslel, že tých 6 mesiacov ubehne pomalšie, ale ako býva zvykom máme tu už pomaly koniec júna a začiatok dovolenkovej sezóny. Väčšina bude pravdepodobne oddychovať niekde pri mori, na chate, záhrade, či v horách a aj plaváreň bude zavretá, keďže je v prevádzke plážové kúpalisko v parku Štefana Moysesa. Poďte si teda vychutnať posledné stretnutie nášho klubu pred letnými prázdninami a zahrajme si čo najviac tých najlepších hier, ktoré máme.
Skôr ako sa ale dostanem k hrám, dovolte mi, aby som Vám v mene celého klubu poďakoval za priazeň, ktorú ste nám za uplynulí polrok prejavovali, dúfam, že ste sa vždy zabavili pri dobrých hrách, ktoré pre Vás každé 2 týždne pripravujeme. Želáme Vám krásne prežitie letných prázdnin, plno slnka a skvelých zážitkov. A stretneme sa opäť v septembri …. teda od septembra znova pravidelne, ale aby Vám v lete nechýbala potrebná dávka spoločenských hier sledujte náš facebook, alebo tieto stránky, kde sa dozviete kde a kedy sa v lete stretneme, aby sme si zahrali pár dobrých hier. Prípadne nás neváhajte kontaktovať ak budete mať chuť si niečo zahrať. Takže čo si to v piatok zahráme?
ZORKALOVA POMSTA 
(a.k.a. Revenge of the Zorkal, poprosím nemýliť si s filmom, v ktorom účinkuje obrovský robot meniaci sa na nákladný ťahač)
Pred 2 týždňami sa našim hrdinom úspešne podarilo poraziť Zorkala – pána Dornu, vo vynikajúcej českej fantasy hre Dorn. Podarí sa tentokrát našej pätici hrdinov zopakovať triumf alebo otvorí Zorkal trhlinu pod mestečkom Argos a priniesť tak zlo do mierumilovnej zeme? Uvidíme, úspech bude závisieť len na hráčoch.
Osadníci z Katanu
Ostrov Katan už dávno nie je taký ako býval. Množstvo nerastných surovín a bohatstva prilákalo z mora bardarov, ktorý sa snažia ulúpiť čo najviac. Jednotlivé mestá sa preto rozhodli stavať mocné armády aby si z hrozbou poradili. Obchod sa rozvinul a začal sa vyrábať papier, kožu a objavili sa prvé mince, a rozvinul sa rybolov. Všetko toto prispelo k tomu, že mestá môžu rásť do pred tým nepredstaviteľných výšin. Barbari však nie sú jediné čoho sa osadníci tohoto krásneho ostrova musia obávať. Zobudí sa v útrobách katanu sopka, alebo sa priženie obrovská prívalová vlna, ktorá postupne ostrov stiahne do hlbín oceánu. To už je len na Vás, či vyskúšate základný Katan, alebo v kombinácií s niektorými s rozšírení: Atlantis, Kupci a Barbari, alebo Mestá a Rytieri.
A samozrejme mnohé iné hry, ktoré máme v klube plus nové v podobe napr. skvelého Fantasy Business-u.
A aby sme Vás trošku navnadili na jesenné hranie chystáme pre Vás niekoľko skvelých noviniek :) ! Pekné leto a tešíme sa na Vás v tento piatok a samozrejme v septembri :)

Navštívili sme klub v Banskej Bystrici

V klube sme sa rozhodli, že v čase, keď v našom klube nehráme, si pôjdeme zahrať hry do iného klubu. To nám dá možnosť nielen si zahrať hry, ktoré sme ešte nehrali ale aj spoznať nových ľudí. Tak sme 3.5.2013 navštívili herný klub v Banskej Bystrici.
Po príchode ma očarilo množstvo hier, pretože verím, že každý si tam nájde tú svoju hru, takú ktorá by ho nielen zaujala ale aj bavila. Žiaľ za jeden večer sa nedá stihnúť zahrať všetko, čo sa odzrkadlilo aj na mojom výbere hry. Chcela som si zahrať Pandemic, ale bohužiaľ časovo sa  nestíhalo.
Na začiatok sme si zahrali úplne ľahučkú hru, pretože samozrejme o tom čase sme práve hrali hokej, takže sme ho jedným očkom chceli sledovať.

Obal hry
Ako ďalšiu hru sme si zahrali Stanicu Paranoia (Panic Station). Je to veľmi zaujímavá a zábavná hra. Je založená na blafovaní, klamstve miestami až intrigách a obviňovaní protihráčov. Prišli ste totiž na vesmírnu stanicu ako jednotka elitných vojakov, ktorej úlohou je zničenie hniezda parazitov. Celá posádka by mala spolupracovať, lenže od začiatku je niekto (pre zvyšok posádky neznámy) nakazený parazitmi a preto hrá proti zvyšku zdravej posádky a postupne sa snaží nakaziť zdravých vojakov, aby nedokázali zničiť hniezdo a paraziti by tak vyhrali.

vzhľad hry
V klube v Banskej Bystrici sme sa skutočne zabavili a veľmi sa nám tam páčilo. Spoznali sme nových ľudí a aj tým ďakujeme sa skvelý piatkový večer a dúfame, že sa ešte uvidíme!

"My, Žiarčania!" písali o nás

O našom klube písali v zbierke My, Žiarčania!, kde bol zverejnený článok ktorý napísal Marek (Prízrak). Článok bol uverejnený na strane 19, tak ak máte túto zbierku doma, neváhajte si o nás niečo prečítať aj v tlačenej podobe. Pre ostatných sa nám to podarilo aspoň odfotiť na mobil.





Hrali sme aj počas sviatkov

Aj napriek sviatočnej nálade sme sa 29.3.2013 zišli opätovne v klube, aby sme si zahrali naše obľubené spoločenské hry. Začínali sme jednou z hier, ktorú nám ochotne požičal jeden s pravidelných hráčov Lukáš, Fantom. Bola to veľmi zábavná a zaujímavá hra.
Ako druhú hru sme sa rozhodli zahrať si dosť zložitú a náročnú hru Andor, kde bola potrebná spolupráca medzi hráčmi, aby mohli naplniť cieľ a hru poraziť. To sa im aj podarilo.  Hneď po nej sme sa vrhli na novinku Ligretto, v ktorej sme sa pretekali o to, kto je rýchlejší a všímavejší hráč. Hranie v klube sme si užili a dostatočne sa zabavili.

Recenzia: OSADNÍCI Z KATANU - Druhá časť

V tejto druhej časti vám prinášame pokračovanie článku o hre Osadníci z Katanu. 
Umenie prístavov a výmenného obchodu
Prístav sa v hre Osadníci z Katanu môže pre vás stať kľúčovým. V hre sa nachádzajú prístavy na výmenu surovín ovce, dreva, tehly, obilia a kameňa, kde dané suroviny vymieňate za výhodnú cenu 2:1, čiže dve vaše suroviny za jednu inú, alebo môžete obsadiť prístav 3:1, čiže akékoľvek rovnaké 3 suroviny za 1 inú. Prístavy sú v hre naozaj dôležité, pretože bez nich vymieňate vždy 1 surovinu za 4 vaše rovnaké. Ak však nemáte žiadny prístav, môžete sa suroviny pokúsiť vymieňať s ostanými hráčmi. To v mnohých prípadoch býva ale umenie. Niektorí vás totiž budú ignorovať, iní vám dajú jasne najavo, že s vami nemenia aj keby sa im tá surovina mala hodiť a pridali by ste k nej aj 2 iné suroviny. Na druhej strane sú ale „vďační hráči“, ktorí s vami vymenia čokoľvek a nevadí im, že vy tú surovinu potrebujete. Ale ak mám poradiť, snažte sa aby vaša tretia dedina bola nejaký prístav.
Hracie karty
Keď si hráč potiahne hraciu kartu, nikdy nevie, či mu to bude na osoh, alebo mu bude zbytočná i keď žiadna karta v hre nie je nikdy zbytočná.  Rozoznávame medzi kartami :
  1. Víťazné body – túto kartu si schováte, pretože nik by ju nemal vidieť. V prípade, že ju máte a máte 2 body, sa na vás nevzťahuje priateľské okrádanie, pretože nik nevie, že máte jeden víťazný bod
  2. Rytier – veľmi dobrá a v mnohých prípadoch aj užitočná karta. Jej úloha je veľmi jednoduchá. Presúvate banditov tam kam chcete a kradnete od niekoho koho ste blokovali. Ak niektorí hráč použil už 3 banditov hneď získava kartu za „najväčšie vojsko“ a 2 body. Ak vás ale niektorí váš súper predbehne, karta vám bude odobraná.
  3. Staviteľ ciest – môžete postaviť až dve cesty bez toho, aby ste mali na ruke dané suroviny. Táto karta je veľmi dobrá hlavne v prípade, že sa snažíte mať najdlhšiu cestu. Ak máte najdlhšiu cestu získavate kartu za „najdlhšiu cestu“  a 2 body. Samozrejme vás môžu predbehnúť a túto kartu vám zobrať.
  4. Monopol – ak máte dobré oči a postreh je táto karta pre vás ako stavaná. Keď ju používate vyberiete si totiž jednu surovinu, ktorú chcete a každý hráč vám musí dať z ruky všetky tieto suroviny.
  5. Vynález – vyberiete si 2 akékoľvek ale aj rovnaké suroviny. Môžete ich hneď použiť.
Na tejto hracej ploche môžete vidieť ako má červený hráč postavenú najdlhšiu cestu za ktorú získal 2 body. Ďalej si môžete všimnúť, že žltý hráč bol blokovaný červeným aj modrým hráčom, ktorí ho týmto pripravili o dve dobré miesta na stavbu dedinky. Aj takéto situácie sa v tejto hre stávajú. Tým, že červený hráč má najdlhšiu cestu, ktorá vedie naprieč mapou si môžete všimnúť, že modrý hráč si žiadne svoje mesto nespojí s dedinkou nižšie.
najdlhsia cesta
Za čo všetko získate body a koľko ich získate
Dedina1 bod
Mesto2 body
Karta1 bod (iba v prípade Víťazného bodu)
Najdlhšia cesta2 body
Najväčšie vojsko2 body
Za celú hru sa snažíte nahrať 10 bodov. Akonáhle ich nahráte hra končí a vy vyhráte.
Osobný názor
Ja osobne túto hru zbožňujem a veľmi rada ju hrávam. Úplne ma chytila za srdce, pretože nikdy neviete ako sa hra vyvinie. Dúfate, že sa vyvinie vo váš prospech ale často sa stáva, že sa vyvíja úplne opačne. Keď chcete, môžete komukoľvek prekaziť jeho plány stavbou cesty alebo dediny. Myslím si, že Osadníci z Katanu sú nesmierne zábavná a pútavá hra.
Ak sa vám popis tejto hry páčil príďte si ju zahrať k nám do klubu. Hra je tam neustále prítomná a my sami ju radi hrávame. Už sa na vás tešíme.

Predstavujeme wargaming časť 1. – Hry od Spartan Games

Dovoľte mi privítať Vás u prvej časti seriálu, kde sa budeme venovať a priblížime Vám jednotlivé hry z wargamingovej scény, ako aj wargaming samotný. Hneď na začiatok sme pre Vás pripravili článok o vydavateľovi, ktorého sme už na našich stránkach spomínali pri hre Firestorm Armada.
Spartan Games a jej dcérska spoločnosť Studio Sparta sú Európske vydavateľstvo pôvodom z Veľkej Británie, ktorý si v poslednom čase získavajú čím ďalej tým viac fanúšikov. Čím si ale zaslúžili takú veľkú popularitu? Nuž pozrime sa na hry, ktoré vydali a hneď by mala byť zjavná precíznosť a nádherné umelecké spracovanie všetkých miniatúr, ktoré táto malá firma vyprodukuje.
The Uncharted Seas bola prvá hra, ktorú toto štúdio vydalo už v roku 2008. Jednalo sa o hru zameranú na námorné súboje medzi fantasy rasami. Ako už je u prvých vydaní zvykom pravidlá boli pomerne jednoduché a s pár chybami, ale vďaka neskorším úpravám, ako aj stále vernej komunite sa ešte nájdu hráči, ktorý túto hru pravidelne hrajú. Žiaľbohu tým, že si nezískala takú obľubu sme už dlho nevideli pridané nové lode k tejto hre, ale na stránke spoločnosti sú dostupné všetky vydané lode ak by ste sa chceli ponoriť do vĺn tejto zaujímavej hry.
O tejto hre, ktorá vyšla rok po Uncharted Seas , sme už písali v článku, ktorý si môžete na našej stránke prečítať. Pravidlá sa taktiež opierajú o námorné bitky, aj keď v tomto prípade sa prenesieme niekoľko storočí do budúcnosti, kde medzi sebou zvádzajú neľútostné boje znepriatelené rasy hlboko vo vesmíre, alebo sa len snažia uchmatnúť si kúsok priestoru sami pre seba.
Hra sa teší o niečo väčšej obľube ako US, vďaka čomu sa v najbližšej dobe môžeme tešiť na nový prírastok do skupiny malých lodí pre každú zo základných 6 rás. Túto hru Vám radi predvedieme a vysvetlíme aj v našom klube.
Vďaka projektu Kickstarter vydalo asi pred mesiacom Studio Sparta hru Firestorm Armada Planetfall v ktorej sa konečne pozrieme aj na povrch planét nad ktorými sme zvádzali boje v masívnych vesmírnych lodiach  a budeme veliť celým armádam v bojoch o nadvládu nad ich povrchom. Do budúcna sú ohlásené ešte skirmish hry zameriavajúce sa na boj častí armády a jednotlivých jednotiek (špeciálnych kománd) medzi sebou.
Najúspešnejší, v tomto prípade už musíme povedať, svet od Spartan Games je práve Dystopian Wars. Vydaný v roku 2010 už mal vychytených množstvo múch z predchádzajúcich námorných hier. Okrem toho jeho zasadenie do alternatívnej minulosti prvej svetovej vojny, kde sa priemyselná revolúcia odohrala o 100 rokov skôr, čo prinieslo množstvo nových smrtiacich vynálezov. Hra si okamžite získala masívnu obľúbenosť v rade hráčov a ako prvá priniesla aj boje na súši (pred pár týždňami vyšli upravené pravidlá práve pre boj na súši, ktorý trpel hlavne rovnakým pohybom ako mali lode) a prekrásnymi modelmi ktoré sa pyšnili obrovskými parnými motormi, vyzerali ako vlaky na vode, či obrovské nebezpečné parníky. Nové modely vychádzajú zhruba každé 4 mesiace.
Od Októbra minulého roka sa môžete pustiť v tomto svete aj do bojov malých skupín bojovníkov na súši vďaka ich novej hre Dystopian Legions.
Dúfame, že sa Vám článok páčil a uvidíme sa nabudúce, kde sa pozrieme na 3 skirmish hry: Infinity, Malifaux a Mercs. Na záver sa pokochajte krásnymi modelmi z dielne tohoto anglického štúdia.
Viac info o spomínaných hrách nájdete na stránkach výrobcu: www.spartangames.co.uk awww.studiosparta.co.uk

Keď sa klub nesie v znamení D&D

RPG v našom klube
Dňa 15.3 2013 sa klub niesol v znamení D&D. Na túto udalosť sme dlho čakali, keďže sme ju plánovali niekoľko týždňov.  Vymýšľaniu postáv, ich mien , rás či ich minulosti a niekedy až ťažkého osudu sme sa nevyhli. Toto všetko si však pod svoje krídla vzal GameMaster Marek, ktorý postavám vymyslel najzaujímavejšie osudy a vlastnosti.
Keď sme konečne začali hrať a oboznámili sa s našimi postavy, ktorým sme ale museli vymyslieť mená nakoniec my, zistili sme, že toto dobrodružstvo nebude prechádzka ružovou záhradou.  Nielenže sme sa na začiatku nedokázali dohodnúť, nepodarilo sa nám to ani do konca hry. Celý čas sme hrali každý proti každému a pomocou našich sólových hier sme sa snažili naplniť herný cieľ. To sa nám žiaľ nepodarilo, ale ani nás to veľmi nemrzelo, keďže sme sa pri tejto hre nesmierne zabavili a určite tak rýchlo na ňu nezabudneme.
Určite treba spomenúť ešte GameMastera Mareka, ktorý okrem postáv vytváral aj rôzne predmety, ktoré nás sprevádzali hrou, či zozbieraním špeciálnych mp3, ktoré celej našej hre dodávali zaujímavý podtón.

Recenzia: OSADNÍCI Z KATANU - Prvá časť

V tomto článku o hre Osadníci z Katanu by som vás rada oboznámila z celou hrou a jej celkovým princípom hrania.
Počet hráčov:  3-4
Veková skupina: od 10 rokov
Doba hrania: 60-75 minút
Hracia plocha
catan mapaPo ľavej strane môžete vidieť hraciu plochu.  Hraciu plochu tvorí niekoľko šesťuholníkov ktoré vytvárajú hrací celok. Každý šesťuholník zobrazuje niektorú zo štyroch surovín, ktoré sa bute čam rozmiestniť ich na náhodu, ale treba dbať aby pri sebe neboli čísla 6 a 8.
Po bokoch hracej mapky môžete vidieť vyobrazenia prístavov : 3:1 a prístavy na ovcu, obilie, tehlu a drevo. Prístavy si vysvetlíme v článku neskôr.
Princíp hry: Keď štatistika nefunguje
Na začiatok si každý z hráčov hodí dvoma kockami. Hráč s vyšším súčtom hodených čísel začína. Začínajúci hráč si ako prvý postaví dedinku a cestu kdekoľvek na mape. Môže teda hneď obsadiť tri suroviny rôzne alebo rovnaké, alebo sa rozhodne zobrať prístav. Ďalej nasleduje ďalší hráč, ktorý si opäť niekde postaví dedinku a cestu. Posledný hráč spraví to isté, ibaže on postaví dve dedinky za sebou a po ňom opäť stavia hráč, ktorý staval pred ním. Čiže ten kto stavia prvú dedinku ako prvý, svoju druhú dedinku postaví ako posledný. Políčka si vyberá podľa čísel. Najlepšie je obsadzovať suroviny, ktoré sú na číslach 6 a 8. Tieto čísla zobrazené farebne preto, že štatistika hovorí, že padajú najčastejšie, ale nie vždy je to pravda. Veľmi vďačné čísla bývajú aj 5,9,10. A prečo štatistika nefunguje? To je jednoduché, keďže hra je založená najprv na náhode a až potom nasleduje hráčska stratégia, čísla, ktoré ste si vybrali vám vôbec nemusia padať. Napríklad v jednej mojej hre, kde som obsadila číslo 8 napr. surovina drevo, toto číslo za celú hru padlo 4x, zatiaľ, čo také číslo 2 v danej hre 8x.
Hracie suroviny
catan suroviny
drevo, tehla, ovca, obilie, kameň
Na tomto obrázku je vyobrazených 5 surovín, ktoré sa snažíte získať, aby ste v hre mohli stavať cesty, dediny, mestá alebo ťahať špeciálne karty. Na každý z týchto úkonov potrebujete inú kombináciu surovín (pozri tabuľku nižšie).
Počas hry môžete mať na ruke akýkoľvek počet surovín, ale ak kockami hodíte číslo 7 a máte na ruke viac ako 7 surovín, musíte z nich polovicu vyhodiť. Číslo 7 v hre predstavuje banditov.
Kombinácie surovín
CestaDrevo + tehla
DedinaDrevo + tehla + ovca + obilie
Mesto2x obilie + 3x kameň
KartaOvca + obilie + kameň
Priateľské vykrádanie áno či nie?
Za začiatku hry sa môžu všetci hráči dohodnúť na tzv. priateľskom vykrádaní, čo znamená, že nikoho nemožno vykradnúť, kým nemá nahratých viac ako  body. Každý hráč začína s bodmi. Samozrejme existuje aj možnosť, že sa na niečom takom nedohodne a vykrádať sa môže hneď od začiatku. Vykráda sa veľmi jednoducho a to buď tým, že hodíte kockami číslo 7 alebo použijete rytiera. Banditov presuniete na pole obsadené jedným alebo viacerými hráčmi a od jedného z nich si ťaháte jednu vám neznámu surovinu.

Recenzia: LIGRETTO (kartové šialenstvo)

Už ste niekedy rozmýšľali ako dobre ste na tom s postrehom a rýchlim myslením? Ak ste na túto otázku odpovedali “áno” a chceli by ste sa pri tom ešte aj zabaviť možno práve táto hra je práve pre Vás.
10 minút, 2-12 hráčov a 4 farby. Aj tak by sa dala v rýchlosti opísať táto hra, pri ktorej nikdy neviete kam sa máte pozerať. A o čo vlastne ide? Princíp je veľmi jednoduchý – zbavte sa čo najviac kariet a hlavne tých, ktoré sú v tzv. Ligretto balíčku pred Vami. Znie to jednoducho až na to, že jednotlivé karty treba vykladať v číselnom poradí od 1 do 10 a vždy v rovnakej farbe. LigrettoPri dvoch relatívne jednoduché, ale tá pravá zábava začína až keď sa do hry zapoja viacerí. Ruky a karty lietajú všade po stole, predbiehate sa aby ste práve vy vyložili kartu skôr ako Vám stihne protivník ukradnúť práve uvolnené miesto.
Aby nám to tvorcovia hry predsa len trošku sťažili máte v ruke zvyšné karty, ktoré sa už nevošli do Ligretto balíčku a štartovacieho riadku na stôl. A tie obraciate PO 3!!! A teraz babo raď, keď karta, ktorú potrebujete je v strede a nie na vrchu. Tak neostáva nič iné ako obrátiť ďalšie tri, a ďalšie, až kým nezamiešate znova celý balík čo máte na ruke a dúfate, že Vám príde práve to čo potrebujete.
A pri to sledujete čo vykladajú ostatný, aké nové farby sa vyložili na stôl a dúfate že sa ako prvý zbavíte kariet a získate čo najviac bodov.Tak teda želáme veľa šťastia.

Firestorm Armada – prvé dojmy

Dnes (23.januára 2013) nám dorazila zásielka od Spartan Games a v nej niekoľko skvelých vecí k novej hre, ktorú Vám prinesieme v našom klube. Firestorm Armada (ďalej len FA).
“Firestorm Armada je hra zasadená v budúcnosti, kde niekoľko rás bojuje v brutálnej vojne. Obrovské flotily vojnových lodí, či ľudských alebo mimozemských sa stretávajú vo vesmírnych bojoch s podporou spojeneckých systémov.”[1.]
Týmto paragrafom začína kniha pravidiel k tejto vojnovej hre. Na jednej strane stoja sily Kurakovej Aliancie skladajúce sa z Terranskej republiky, najstaršieho formálneho “štátu” ľudí, jašteroidných Sorryliánov a Aquanov, ktorých lode sú skôr plávajúce mestá plné vody, čo však neuberá na ich smrtiacom potenciáli. Na opačnej strane stojí Zanianská liga na čele s rebelujúcou Dindrezskou federáciou ktorá sa pred storočím vzoprela pôvodnej ľudskej vláde, obchodným kartelom plným šialených vedcov a nemilosrdnou flotilou pod názvom Direktorát a plieniacou a rabujúcou rasou arachnoidných stvorení zvaných Relthoza, ktorí útočia pod rúškom maskovacích polí a nepriateľ nič netuší pokiaľ už nie je neskoro. Samozrejme okrem týchto 6 mocností sa do konfliktu zapojilo aj množstvo ďalších, ktorý sa pridali na jednu alebo druhú stranu, prípadne sa snažia uchmatnúť si niečo pre seba.Konflikt v Storm zóne tak skoro neskončí a je len na hráčoch, ktorá zo strán získa prevahu…

Rozbalenie a prvé dojmy

Zásielka pekne pokopeFA dorazila v obrovskej krabici plnej polystyrénových guličiek takže sa nebolo treba báť o možné poškodenie či už pravidiel, alebo jedného modelu, ktorý som objednal na skúšku. Samotné pravidlá sú pekne zabalené v pevnej väzbe, ktorej dominuje obrázok Aquanského dreadnoughtu. Jednotlivé pravidlá sú vysvetlené prehľadne, takže nie je problém ani pre nového hráča sa rýchlo dostať do hry. Knihu veľmi pekne dopĺňa popis pozadia jednotlivých frakcií a obrázky lodí, ktoré môžu slúžiť ako predloha pri farbení modelov. Rozširujúce pravidlá Marauders of the rift prinášajú niekoľko nových nezávislých frakcií a korzárov, či nebezpečný vírus, ktorý sa začal šíriť po Storm Zóne a ovláda všetko s čim sa dostane do styku. Obe knihy poskytujú niekoľko scenárov hry na začiatok od klasických znič protihráčovu flotilu, až po obsadzovanie strategických bodov, či prevezenie vzácneho nákladu z jednej strany hracej plochy na druhú.
Karty prinášajú do hry efekt prekvapenia, či už posilnenie štítov, bezpečný prelet polom asteroidov alebo môj osobný favorit spálenie lodí, ktoré sa náhodou nachádzajú za motormi niektorej z vlajkových lodí. Hra s týmto prvkom nie je nutná, ale určite ju to ozvláštni a teším sa, kedy ich vyskúšam v praxi.
Najväčším prekvapením bol asi samotný model lode. Je proste OBROVSKÝ. Po malom čistení zbytkov z formy a lepení som si mohol vychutnať model v plnej paráde. Pred kúpou som čítal na webe, že Spartan Games vynikajú kvalitou a detailnosťou modelov. Som rád, že môžem povedať, že je to pravda. Od malých panelov, ventilačných šácht či motorov až po plazmové kanóny či strelecké veže. Detaily by mali vyniknúť po nafarbení a celkovo model vyzerá ako po zuby ozbrojený rolls royce budúcnosti.
Dojmy z hrania ako aj novinky zo sveta FA Vám prinesiem v čo najbližšom čase. Tešíme sa na Vás v klube (najbližšie už tento piatok 25.1.2013)
[1.]WALPOLE, A., WORTH, CH. Firestorm Armada: Space combat in a war-torn galaxy, Spartan Games, 2012, p