nedeľa 31. augusta 2014

Recenzia: OSADNÍCI Z KATANU - Druhá časť

V tejto druhej časti vám prinášame pokračovanie článku o hre Osadníci z Katanu. 
Umenie prístavov a výmenného obchodu
Prístav sa v hre Osadníci z Katanu môže pre vás stať kľúčovým. V hre sa nachádzajú prístavy na výmenu surovín ovce, dreva, tehly, obilia a kameňa, kde dané suroviny vymieňate za výhodnú cenu 2:1, čiže dve vaše suroviny za jednu inú, alebo môžete obsadiť prístav 3:1, čiže akékoľvek rovnaké 3 suroviny za 1 inú. Prístavy sú v hre naozaj dôležité, pretože bez nich vymieňate vždy 1 surovinu za 4 vaše rovnaké. Ak však nemáte žiadny prístav, môžete sa suroviny pokúsiť vymieňať s ostanými hráčmi. To v mnohých prípadoch býva ale umenie. Niektorí vás totiž budú ignorovať, iní vám dajú jasne najavo, že s vami nemenia aj keby sa im tá surovina mala hodiť a pridali by ste k nej aj 2 iné suroviny. Na druhej strane sú ale „vďační hráči“, ktorí s vami vymenia čokoľvek a nevadí im, že vy tú surovinu potrebujete. Ale ak mám poradiť, snažte sa aby vaša tretia dedina bola nejaký prístav.
Hracie karty
Keď si hráč potiahne hraciu kartu, nikdy nevie, či mu to bude na osoh, alebo mu bude zbytočná i keď žiadna karta v hre nie je nikdy zbytočná.  Rozoznávame medzi kartami :
  1. Víťazné body – túto kartu si schováte, pretože nik by ju nemal vidieť. V prípade, že ju máte a máte 2 body, sa na vás nevzťahuje priateľské okrádanie, pretože nik nevie, že máte jeden víťazný bod
  2. Rytier – veľmi dobrá a v mnohých prípadoch aj užitočná karta. Jej úloha je veľmi jednoduchá. Presúvate banditov tam kam chcete a kradnete od niekoho koho ste blokovali. Ak niektorí hráč použil už 3 banditov hneď získava kartu za „najväčšie vojsko“ a 2 body. Ak vás ale niektorí váš súper predbehne, karta vám bude odobraná.
  3. Staviteľ ciest – môžete postaviť až dve cesty bez toho, aby ste mali na ruke dané suroviny. Táto karta je veľmi dobrá hlavne v prípade, že sa snažíte mať najdlhšiu cestu. Ak máte najdlhšiu cestu získavate kartu za „najdlhšiu cestu“  a 2 body. Samozrejme vás môžu predbehnúť a túto kartu vám zobrať.
  4. Monopol – ak máte dobré oči a postreh je táto karta pre vás ako stavaná. Keď ju používate vyberiete si totiž jednu surovinu, ktorú chcete a každý hráč vám musí dať z ruky všetky tieto suroviny.
  5. Vynález – vyberiete si 2 akékoľvek ale aj rovnaké suroviny. Môžete ich hneď použiť.
Na tejto hracej ploche môžete vidieť ako má červený hráč postavenú najdlhšiu cestu za ktorú získal 2 body. Ďalej si môžete všimnúť, že žltý hráč bol blokovaný červeným aj modrým hráčom, ktorí ho týmto pripravili o dve dobré miesta na stavbu dedinky. Aj takéto situácie sa v tejto hre stávajú. Tým, že červený hráč má najdlhšiu cestu, ktorá vedie naprieč mapou si môžete všimnúť, že modrý hráč si žiadne svoje mesto nespojí s dedinkou nižšie.
najdlhsia cesta
Za čo všetko získate body a koľko ich získate
Dedina1 bod
Mesto2 body
Karta1 bod (iba v prípade Víťazného bodu)
Najdlhšia cesta2 body
Najväčšie vojsko2 body
Za celú hru sa snažíte nahrať 10 bodov. Akonáhle ich nahráte hra končí a vy vyhráte.
Osobný názor
Ja osobne túto hru zbožňujem a veľmi rada ju hrávam. Úplne ma chytila za srdce, pretože nikdy neviete ako sa hra vyvinie. Dúfate, že sa vyvinie vo váš prospech ale často sa stáva, že sa vyvíja úplne opačne. Keď chcete, môžete komukoľvek prekaziť jeho plány stavbou cesty alebo dediny. Myslím si, že Osadníci z Katanu sú nesmierne zábavná a pútavá hra.
Ak sa vám popis tejto hry páčil príďte si ju zahrať k nám do klubu. Hra je tam neustále prítomná a my sami ju radi hrávame. Už sa na vás tešíme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára