nedeľa 31. augusta 2014

Firestorm Armada – prvé dojmy

Dnes (23.januára 2013) nám dorazila zásielka od Spartan Games a v nej niekoľko skvelých vecí k novej hre, ktorú Vám prinesieme v našom klube. Firestorm Armada (ďalej len FA).
“Firestorm Armada je hra zasadená v budúcnosti, kde niekoľko rás bojuje v brutálnej vojne. Obrovské flotily vojnových lodí, či ľudských alebo mimozemských sa stretávajú vo vesmírnych bojoch s podporou spojeneckých systémov.”[1.]
Týmto paragrafom začína kniha pravidiel k tejto vojnovej hre. Na jednej strane stoja sily Kurakovej Aliancie skladajúce sa z Terranskej republiky, najstaršieho formálneho “štátu” ľudí, jašteroidných Sorryliánov a Aquanov, ktorých lode sú skôr plávajúce mestá plné vody, čo však neuberá na ich smrtiacom potenciáli. Na opačnej strane stojí Zanianská liga na čele s rebelujúcou Dindrezskou federáciou ktorá sa pred storočím vzoprela pôvodnej ľudskej vláde, obchodným kartelom plným šialených vedcov a nemilosrdnou flotilou pod názvom Direktorát a plieniacou a rabujúcou rasou arachnoidných stvorení zvaných Relthoza, ktorí útočia pod rúškom maskovacích polí a nepriateľ nič netuší pokiaľ už nie je neskoro. Samozrejme okrem týchto 6 mocností sa do konfliktu zapojilo aj množstvo ďalších, ktorý sa pridali na jednu alebo druhú stranu, prípadne sa snažia uchmatnúť si niečo pre seba.Konflikt v Storm zóne tak skoro neskončí a je len na hráčoch, ktorá zo strán získa prevahu…

Rozbalenie a prvé dojmy

Zásielka pekne pokopeFA dorazila v obrovskej krabici plnej polystyrénových guličiek takže sa nebolo treba báť o možné poškodenie či už pravidiel, alebo jedného modelu, ktorý som objednal na skúšku. Samotné pravidlá sú pekne zabalené v pevnej väzbe, ktorej dominuje obrázok Aquanského dreadnoughtu. Jednotlivé pravidlá sú vysvetlené prehľadne, takže nie je problém ani pre nového hráča sa rýchlo dostať do hry. Knihu veľmi pekne dopĺňa popis pozadia jednotlivých frakcií a obrázky lodí, ktoré môžu slúžiť ako predloha pri farbení modelov. Rozširujúce pravidlá Marauders of the rift prinášajú niekoľko nových nezávislých frakcií a korzárov, či nebezpečný vírus, ktorý sa začal šíriť po Storm Zóne a ovláda všetko s čim sa dostane do styku. Obe knihy poskytujú niekoľko scenárov hry na začiatok od klasických znič protihráčovu flotilu, až po obsadzovanie strategických bodov, či prevezenie vzácneho nákladu z jednej strany hracej plochy na druhú.
Karty prinášajú do hry efekt prekvapenia, či už posilnenie štítov, bezpečný prelet polom asteroidov alebo môj osobný favorit spálenie lodí, ktoré sa náhodou nachádzajú za motormi niektorej z vlajkových lodí. Hra s týmto prvkom nie je nutná, ale určite ju to ozvláštni a teším sa, kedy ich vyskúšam v praxi.
Najväčším prekvapením bol asi samotný model lode. Je proste OBROVSKÝ. Po malom čistení zbytkov z formy a lepení som si mohol vychutnať model v plnej paráde. Pred kúpou som čítal na webe, že Spartan Games vynikajú kvalitou a detailnosťou modelov. Som rád, že môžem povedať, že je to pravda. Od malých panelov, ventilačných šácht či motorov až po plazmové kanóny či strelecké veže. Detaily by mali vyniknúť po nafarbení a celkovo model vyzerá ako po zuby ozbrojený rolls royce budúcnosti.
Dojmy z hrania ako aj novinky zo sveta FA Vám prinesiem v čo najbližšom čase. Tešíme sa na Vás v klube (najbližšie už tento piatok 25.1.2013)
[1.]WALPOLE, A., WORTH, CH. Firestorm Armada: Space combat in a war-torn galaxy, Spartan Games, 2012, p

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára